Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

Φώτης Μακρυστάθης- Επιχείρηση "Μωυσής



Την πρώτη εντολή του Μωυσή «Εγώ είμαι ο κύριος ο Θεός σου, δεν πρέπει να έχεις άλλους θεούς εκτός από μένα» λησμόνησε ο 44χρόνος αρχιμανδρίτης και υποψήφιος μητροπολίτης Φώτης Μακρυστάθης. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος όμως με έναν άλλο «Μωυσή» (όπως βαφτίστηκε η γιγαντιαία αστυνομική επιχείρηση των δώδεκα συλλήψεων και των είκοσι πέντε ενταλμάτων) φρόντισε να του το υπενθυμίσει. Ο ρασοφόρος λάτρης της παιδικής πορνογραφίας από χθες το βράδυ κάνει παρέα και μοιράζεται το ίδιο κελί με τον πρώην μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα Μπεζενίτη στην έκτη πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού. Εικοσιτέσσερις ώρες νωρίτερα, ο αμαρτωλός ιερέας έψελνε όλη τη νύχτα στην Ασφάλεια εκλιπαρόντας το Θεό να τον συγχωρέσει.

Ο Φώτης Μακρυστάθης που αγόραζε με πιστωτική κάρτα από το Διαδίκτυο βρομερές εικόνες, οι οποίες σε τριτοκοσμική χώρα θα επέσειαν τη θανατική ποινή, συνελήφθη από την Ασφάλεια μέσα στο σπίτι του στην Καλλίπολη του Πειραιά, επί της οδού Κλεισόβης 115. Στο λαϊκό ισόγειο που διέμενε μαζί με τη μητέρα του (με καταγωγή από τη Μύκονο, παλιά επίτροπο στην ενορία του Αγίου Σπυρίδωνα), ένα σκυλί Δαλματίας και μια μάινα τον αναζητούν. Ο ίδιος ξέρει ότι θα αργήσει να τα ξαναδεί. Παρέβη νόμους του Θεού και των ανθρώπων και το έχει ήδη καταλάβει. Ο πατέρας του παπα-Σωτήρης, που πέθανε πριν από χρόνια από εγκεφαλικό, ήταν ιερωμένος σε ενορία του φίλου του, μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευσταθίου. Ο παπα-Φώτης, που έχει άλλα δύο αδέρφια, έναν δικηγόρο και έναν διακοσμητή, ήταν ένα κλασικό παπαδοπαίδι.

Πνευματικό παιδί του πρώην Πειραιώς Καλλινίκου χειροτονήθηκε διάκος από τον γηραιό ιεράρχη και αρχιμανδρίτης από τον συνταξιούχο σήμερα πρώην Κυθήρων Ιάκωβο. Με σκυμμένο κεφάλι και αδύναμη λαλιά πάντα διάβαζε και σκεφτόταν. Και οι σκέψεις δεν του βγήκαν σε καλό. «Ήσυχο και σεβαστικό παιδί που ντρεπόταν να σου μιλήσει» μας λέει η ιδιοκτήτρια «Καπνοπωλείου», μια πόρτα από το ταπεινό σπίτι του, Ζηνοβία Σιγάλα. «Είχα πάει και στους γάμους των γονιών του στον Άγιο Κωνσταντίνο, κοριτσάκι ήμουν τότε» αναστενάζει με λύπη η κυρία Σιγάλα για τον υπηρέτη του Χριστού που τόσο καιρό δίπλα της κυλιόταν στο βούρκο χαϊδεύοντας τα πλήκτρα του υπολογιστή του. «Έπεσε από τα σύννεφα» κι αυτή και όλη η γειτονιά που έβγαλε βούκινο τα ανομήματα του άγαμου κληρικού. Πάντα όλοι σε τέτοιες στιγμές πέφτουν από τα σύννεφα…

Ο Φώτης Μακρυστάθης, απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετά τα Κύθηρα διορίζεται στη Νέα Ιωνία και αργότερα «ξαποσταίνει» στην ενορία του Αγίου Δημητρίου, στο χωριό Τσεραμιό, σε μια γραφική περιοχή πέντε χιλιόμετρα έξω από τη Σπάρτη. Εκεί που οι κάτοικοί του «δεν σηκώνουν τέτοια πράγματα», όπως μας είπαν στην είδηση της ρυπαρής υπόθεσης. Ο παπα-Φώτης φαίνεται ότι εδώ και χρόνια ζούσε με μοναδική συντροφιά τον ανακατεμένο εσωτερικό του κόσμο. Από τη μία πλευρά του μυαλού του ήταν ο Θεός και από την άλλη η αμαρτία που τον σκίαζε. Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με αστυνομικούς που τον συνέλαβαν, στην αρχή δεν άνοιγε την πόρτα στα χτυπήματα της Ασφάλειας. Νταν η αστυνομία μπήκε στο σπίτι, τον βρήκε να κάθεται δίπλα στο laptop. Πίσω από την πλάτη του στεκόταν θυμωμένα ο Εσταυρωμένος.

«Ο Ιερώνυμος με ειδοποίησε»

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πήγε τα κακά μαντάτα στον μητροπολίτη Σπάρτης Ευστάθιο, στην ενορία του οποίου ιερουργούσε η «ανθρωποειδής αυτή ύπαρξη», τουλάχιστον σύμφωνα με τα όσα περιέγραψε ο πρώην διεκδικητής του αρχιεπισκοπικού θρόνου. «Με πήρε ο μακαριότατος προχθές το απόγευμα και με ενημέρωσε. Η τριμελής επιτροπή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών είχε δώσει την άδεια στον αρχιμανδρίτη να κάνει το διδακτορικό του. Τον πήρα στη μητρόπολη μετά από παράκληση του μακαρίτη του πατέρα του. Αναγκάστηκα να τον δεχτώ για να μελετάει, επειδή διάβαζε πολύ και παράλληλα να κάνει και τη διατριβή του», ενημέρωσε την κοινή γνώμη της Λακωνίας ο κ. Ευστάθιος, η οποία παρακολουθεί ανήσυχη τις εξελίξεις. Πάντως, ο μητροπολίτης Ευστάθιος προέβη σε μια αποκάλυψη που -εάν υφίσταται- δημιουργεί πλήθος ερωτημάτων για το λόγο δημοσιοποίησης αυστηρώς προσωπικών δεδομένων σε αυτή τη χρονική στιγμή: «Στην υγεία του αυτός ο άνθρωπος δεν είναι καλά, υπάρχει στη μητρόπολη ο φάκελός του, το βιβλιάριο και τα φάρμακα. Είναι ψυχοπαθής ο άνθρωπος αυτός». Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι για ποιο λόγο ο κ. Ευστάθιος ενώ γνώριζε κάτι τέτοιο (εάν υφίσταται), δεν είχε λάβει τα μέτρα του ως σώφρων ιεράρχης.
madata

Δεν υπάρχουν σχόλια: